Την πανηγυρική διάψευση του υπουργού Υποδομών και τον εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου αναδεικνύει η δήλωση του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Π. Σταμπουλίδη για την περίληψη του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στις διαδικασίες της Μονάδας ωρίμανσης Εργων του Ταμείου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και πολύ περισσότερο η σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ηρακλείου, που αποτελεί και τον κύριο ιδιοκτήτη της έκτασης.
Την «υποθήκευση» του υπάρχοντος αεροδρομίου για να επιτευχθεί η χρηματοδότηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχει αποκαλύψει από τον Ιανουάριο του 2020 η «Εφ.Συν.» δίνοντας στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα βήματα (milestones) που προβλέπει η ΕΤΕπ μέχρι την εύρεση ιδιώτη επενδυτή για τη σημερινή έκταση των 3.000 στρεμμάτων στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου.

Στην ουσία η ΕΤΕπ θέτει ως ενέχυρο την έκταση, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 συνδέοντας άμεσα την αξιοποίησή της με την πορεία της χρηματοδότησης του έργου στο Καστέλλι. Η ΤΕΡΝΑ, κατασκευάστρια εταιρία του νέου αεροδρομίου, έχει απαντήσει σε ερώτηση της «Εφ.Συν» πως σαφώς την ενδιαφέρει επενδυτικά και η έκταση του υπάρχοντος αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης». Ωστόσο, όλα αυτά γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του Δήμου Ηρακλείου και της τοπικής κοινωνίας τη στιγμή που ένα από τα κύρια αφηγήματα για την ανάγκη νέου αεροδρομίου ήταν η απελευθέρωση του σημερινού δεσμευμένου χώρου προς όφελος της κοινωνίας του Ηρακλείου.

Στη βουλή το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ, ερήμην του Δήμου Ηρακλείου και των τοπικών φορέων, αναδεικνύουν με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Νίκου Παππά και 12 ακόμα Βουλευτών.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ (13/09/2021), τον Οκτώβριο αναμένεται να εγκριθεί ο κατάλογος με τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στις διαδικασίες της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου. Περιγράφοντας αυτά τα έργα, ο Π. Σταμπουλίδης συμπεριέλαβε και την έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ερήμην του Δήμου Ηρακλείου, παρά το ότι αποτελεί νομέα και κύριο του μεγαλύτερου μέρους αυτής της έκτασης.

Ταυτόχρονα, η δήλωση αυτή, διαψεύδει πανηγυρικά ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, που σε επανειλημμένα ερωτήματα εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαβεβαιώσει ότι για την εκμετάλλευση του ακινήτου, θα γίνει σεβαστή η άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας για την μορφή και τον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης.

Καυτηριάζοντας επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, επί δύο σχεδόν χρόνια εξακολουθεί να μην σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αρνείται πεισματικά να δημοσιοποιήσει την σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση της κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου, οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό στα ερωτήματα:

1) Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μελετητική ωρίμανση και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκη μέσω ΤΑΙΠΕΔ;

2) Ποια είναι η μορφή και ο χαρακτήρας της εκμετάλλευσης που προωθεί η κυβέρνηση για την έκταση του πρώην αεροδρομίου;

3) Με ποιόν τρόπο σκοπεύει να εμπλέξει τον Δήμο Ηρακλείου στον σχεδιασμό της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Νίκου Καζαντζάκης;

Παράλληλα, οι βουλευτές ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση για την δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου για την χρηματοδότηση μέρους του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου, καθώς και όλες οι εκθέσεις και τα σχετικά υπομνήματα που συνοδεύουν την σύμβαση.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει εκδηλώσει ξεκάθαρη πρόθεση να εκπονήσει ο ίδιος το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ έχει υποβάλλει και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετική πρόταση και προμελέτη.

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών (17 Σεπ. 2021)

Στο ΤΑΙΠΕΔ ερήμην της τοπικής κοινωνίας το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»
30+1 λόγοι κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: