Με εντυπωσιακή απάθεια παρακολουθεί τα γεγονότα η Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις από το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο Καστελλίου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Ιουλίου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής αρκέστηκε σε μια περιληπτική ενημέρωση σε σχέση με την αναθεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Αντίθετη γνώμη εξέφρασαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι τόνισαν ότι ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει γίνει ουσιαστική ενημέρωση, όπως και τώρα δεν έγινε, και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό θέμα που θα επηρεάσει το μέλλον όχι μόνο του Ν. Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Ζήτησαν να επανέλθουν στο θέμα, σε μια επόμενη συνεδρίαση, και με μια ουσιαστική ενημέρωση αυτή τη φορά, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, ώστε να μπορεί το Σώμα να πάρει θέση για ένα τόσο φλέγον και επείγον ζήτημα.

Δείτε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης: 

Ωστόσο προκύπτει το ερώτημα: Για την Περιφέρεια είναι αρκετή μια απλή ενημέρωση για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολεί το νησί μερικές δεκαετίες;

Και παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, όπως της Διεύθυνσης Υδάτων που κρίνει ανεπαρκή τα προβλεπόμενα έργα για την προστασία των υδάτινων πόρων, και αποφαίνεται -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- ότι οι χρήσεις των λυμάτων όπως προβλέπονται στην ΜΠΕ, καθίστανται ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ;

Ο κ. Καλογερής εστιάζει στο τυπικό του θέματος και όχι στην ουσία, εμμένοντας ότι το έργο έχει χωροθετηθεί από το 2009, είχε αδειοδοτηθεί, η αρχική ΜΠΕ είχε εγκριθεί, και άρα δεν απαιτείται σήμερα για την αναθεώρησή της καμία διαβούλευση ή έγκριση. Παρότι -όπως είπε- συμμερίζεται τις βάσιμες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

Δείτε την τοποθέτησή του: 

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, ζήτησαν το αυτονόητο, που σήμερα αποτελεί υπέρβαση, από το Περιφερειακό Συμβούλιο.  Ζήτησαν από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά, με αρετή και τόλμη να μείνουν πιστοί στον όρκο τους, αποδεικνύοντας στην πράξη τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της Περιφέρειας. Αφού ερευνήσουν το θέμα, αφού αντιληφθούν τις πραγματικές του διαστάσεις και αποκτήσουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών, να αγωνιστούν για το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον της Κρήτης.

Να στηρίξουν την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί της Κρήτης, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και βασισμένη στα ποιοτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Να προστατεύσουν την ίδια τη ζωή, βασισμένοι στην αλήθεια όχι «κατασκευασμένες» επιλογές  που θα καταστρέψουν τον τόπο, από κάθε άποψη, για να πλουτίσουν κάποιοι  λίγοι.

Χωρίς προσχήματα να σταματήσουν τις αδιέξοδες ενέργειες  για την εγκατάσταση του καταστροφικού νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι και να διεκδικήσουν την εκτέλεση του έργου του μέτρου, της οικονομίας και της λογικής, δηλαδή της Αναβάθμισης και Επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Μία πρόταση που δίνει οριστική λύση και στα υπαρκτά προβλήματα ασφάλειας και θορύβου της πόλης του Ηρακλείου.

Δείτε τις τοποθετήσεις των κατοίκων και εκπροσώπων φορέων: Ανενημέρωτη και… απαθής η Περιφέρεια για το Καστέλλι
30+1 λόγοι κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: