Διαστάσεις εμπαιγμού αρχίζει και παίρνει πλέον η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν οι τοπικοί φορείς και κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία, στο μείζον θέμα της μελλοντικής αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης»
Διαστάσεις απαξίωσης, κοροϊδίας και εμπαιγμού, ενισχύοντας περαιτέρω τις υποψίες για εν κρυπτώ σχέδια και μεθοδεύσεις, αρχίζει και παίρνει πλέον η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν οι τοπικοί φορείς και κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία στο μείζον θέμα της μελλοντικής αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», που θα απελευθερωθεί με το κλείσιμο του αερολιμένα όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος.
Μια απαξιωτική αντιμετώπιση που, πέραν του στοιχείου της προσβολής απέναντι στους φορείς και στην κοινωνία, έρχεται να αναζωπυρώσει για τα καλά τις ήδη προϋπάρχουσες ανησυχίες και φόβους (που είχαν άλλωστε αυξηθεί στο άκουσμα της είδησης ότι έχει εκχωρηθεί ο φάκελος ωρίμανσης του έργου αξιοποίησης σε ειδικό μηχανισμό του ΤΑΙΠΕΔ, τη λεγόμενη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας Έργων) ότι τελικά για το «φιλέτο» του αεροδρομίου μάλλον σχεδιάζονται διάφορα σε κεντρικό επίπεδο ερήμην, παρά των περί αντιθέτου διαβεβαιώσεων των τοπικών φορέων. Ερήμην ακόμα και του Δήμου Ηρακλείου που, πέρα από άμεσα ενδιαφερόμενος, είναι – σημειωτέον – και συνιδιοκτήτης κατά περίπου το 1/3 της έκτασης!
Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο δεν έκαναν πράξη τη δέσμευση που είχε δοθεί στα τέλη Μαρτίου, σε τότε επίσκεψη δημάρχου Ηρακλείου και περιφερειάρχη Κρήτης στην Αθήνα, για τη διεξαγωγή ευρείας σύσκεψης εδώ στο Ηράκλειο στα μέσα Απριλίου, όχι μόνο συνέχισαν, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, ένα… κρυφτούλι και μια σιγή ασυρμάτου έκτοτε, αλλά δε δέησαν καν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Δήμου Ηρακλείου για τη χθεσινή συνάντηση.
Στη Λότζια, αφού είδαν και αποείδαν προφανώς ότι δε λένε από την Αθήνα να κανονίσουν τα της σύσκεψης την οποία είχαν υποσχεθεί δημοσίως, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία και να συγκαλέσουν ευρεία σύσκεψη χθες το πρωί. Μια σύσκεψη στην οποία… έλαμψαν, όμως, δυστυχώς, διά της απουσίας τους τα κυβερνητικά στελέχη (μόνο ο Μάξιμος Σενετάκης παρευρέθηκε, που όμως είναι βουλευτής και όχι μέλος της κυβέρνησης), όπως και υπηρεσιακοί εμπλεκόμενοι παράγοντες και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ.
Μια πρωτοφανής αδιαφορία υπουργών, υφυπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων σε ένα κάλεσμα για ένα τόσο σημαντικό θέμα που «καίει» την τοπική κοινωνία και αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό «στοίχημα» του Ηρακλείου για τις επόμενες δεκαετίες, που διαψεύδει στην πράξη τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί πρόθεσης απόλυτης συνεργασίας και συμπόρευσης με τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Μια απαξιωτική αδιαφορία και «ύποπτη», αν μη τι άλλο, στάση από πλευράς κυβέρνησης, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα κατά την οποία, αντί να υπάρχει ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό γύρω από την έκταση, έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια, πληροφορίες και διαρροές ότι σχεδιάζεται η δημιουργία στον χώρο στρατιωτικών υποδομών και δη βάσης ελικοπτέρων!
Τα σενάρια και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν θορυβήσει έντονα και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστική την κοινοβουλευτική παρέμβαση του αν. τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, με τη συνυπογραφή 16 ακόμη βουλευτών από την Κρήτη και άλλες περιοχές.
Στον «καμβά» αυτό, των ηχηρών απουσιών δηλαδή αρμόδιων κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών από την Αθήνα, η συζήτηση κατά τη χθεσινή σύσκεψη σε σχέση με την υπόθεση αξιοποίησης του αεροδρομίου περιορίστηκε αναγκαστικά σε μια ενημέρωση των τοπικών φορέων ως προς το τι έχει γίνει και τι ζητά κυρίως ο πιο άμεσα ενδιαφερόμενος όλων, δηλαδή ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ στάλθηκαν, έστω και σε κομψό ύφος, προειδοποιητικά «πυρά» προς την πλευρά της κυβέρνησης ότι δε θα γίνουν ανεκτά τυχόν «παιχνίδια» στην πλάτη της τοπικής κοινωνίας ή αποφάσεις ερήμην της.
Η ανακοίνωση της Λότζιας μετά τη σύσκεψη
Ευρεία ενημερωτική σύσκεψη για δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το Ηράκλειο συγκάλεσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όπως σημειώνεται, «πρόκειται για το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά τη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι και το θέμα της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου στην έκταση των 17 στρεμμάτων που βρίσκεται στην παραλιακή.
Το κεντρικό μήνυμα της σύσκεψης ήταν ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την τοπική κοινωνία και να μην προχωρήσει σε σχεδιασμό ερήμην της.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από κοινού με την Περιφέρεια τόσο για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί και προβλέπει την αξιοποίηση της έκτασης του υφιστάμενου αεροδρομίου στη Νέα Αλικαρνασσό, όσο και για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου.
Για το δικαστικό μέγαρο ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν επιδέχεται άλλων καθυστερήσεων και ότι πρέπει να γίνει η δημοπράτησή του το ταχύτερο δυνατόν, καθώς η απονομή της Δικαιοσύνης δε γίνεται με τις κατάλληλες συνθήκες. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η ανέγερσή του θα πρέπει να διαχωριστεί από τον σχεδιασμό για άλλα δικαστικά μέγαρα, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου στο οποίο προβλέπεται να γίνει το έργο είναι ξεκάθαρο και άρα μπορεί να προχωρήσει άμεσα.
Για την αξιοποίηση της έκτασης του υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου έγινε αναλυτική ενημέρωση προς τους βουλευτές και τους φορείς της πόλης για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Δήμος, καθώς και για τις προτάσεις που κατατίθενται. Ο δήμαρχος έκανε αναφορά και στις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία ότι ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης θα έχουν ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση της έκτασης.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, από την πλευρά του, τόνισε ότι επιβάλλεται η τοπική κοινωνία να έχει ρόλο και λόγο στον μελλοντικό σχεδιασμό για το σημερινό αεροδρόμιο και εξήρε την καλή δουλειά που έχει κάνει ο Δήμος και οι μελετητές με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, το οποίο, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει προτάσεις που πρέπει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης.
Όπως επισημαίνεται ακόμα, «σχετικά με το δικαστικό μέγαρο, ο κ. Αρναουτάκης συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα έργο που έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό και η καθυστέρησή του είναι αδικαιολόγητη.
Οι συμμετέχοντες στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν πως και για τα δύο κρίσιμα αυτά θέματα η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι η τοπική κοινωνία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι ενωμένοι και θα συνεχίσουν να διεκδικούν αυτό που είναι δίκαιο για το Ηράκλειο».
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία των βουλευτών του νομού Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη, Χάρη Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Μανόλη Συντυχάκη και Γιώργου Λογιάδη, του εκπροσώπου του Λευτέρη Αυγενάκη Γιώργου Σκανδαλάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Γιώργου Σισαμάκη, Πέτρου Ινιωτάκη, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Βαγγελιώς Σχοιναράκη και Μανόλη Βασιλάκη, των αντιδημάρχων Ηρακλείου Γιώργου Καραντινού, Γιάννη Αναστασάκη, Στέλλας Αρχοντάκη-Καλογεράκη, Ρένας Παπαδάκη, Κώστα Βαρδαβά, Μαρίας Καναβάκη, Αριστέας Πλεύρη και Αντώνη Περυσινάκη, της γενικής γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού, των αντιπροέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκου Κουβίδη και Γιώργου Γερωνυμάκη, των προέδρων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλη Αλιφιεράκη, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σταύρου Καρτέρη και του Εμπορικού Συλλόγου Μανόλη Κουμαντάκη, του γενικού γραμματέα της ΟΕΒΕΝΗ Νίκου Λειβαδιωτάκη κ.ά.
Η κοινή ανακοίνωση των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στη Λότζια, για τα μείζονος σημασίας ζητήματα της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου και της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης. Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφορικά με το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου οι βουλευτές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για «την επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ένα έργο έτοιμο για δημοπράτηση, με ολοκληρωμένες όλες τις διαδικασίες ωρίμανσης, να μπει “στον πάγο”, αναμένοντας να γίνουν από την αρχή οι αντίστοιχες διαδικασίες για την κατασκευή του δικαστικού μεγάρου Χανίων και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο. Εδώ και τρία χρόνια, σε αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, τα αρμόδια υπουργεία απαντούν αορίστως ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις, οι οποίες προφανώς και υφίστανται, προκαλώντας αισθήματα αγανάκτησης στην τοπική κοινωνία».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας πρότειναν την «αποσύνδεση του έργου της ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο από το “πακέτο” έργων, όπως διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., που περιλαμβάνει την κατασκευή του δικαστικού μεγάρου Χανίων και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο». Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασαν οι βουλευτές και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, καθώς, όπως τονίζουν, «διαφαίνεται ο κίνδυνος μετατροπής της σε στρατιωτική βάση, αντί για αναπτυξιακό κέντρο, προσανατολισμένο να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το κυριότερο πρόβλημα που ανακύπτει βεβαίως είναι ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προχωρούν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Ηρακλείου, που κατέχει πάνω από το 1/3 της έκτασης του αεροδρομίου, αλλά ούτε και της Περιφέρειας Κρήτης», αναφέρουν ακόμη στην κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, καταλήγοντας ότι δεσμεύτηκαν ότι θα σταθούν «αρωγοί σε κάθε προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου ώστε να μην αποκλειστεί από την κυβέρνηση από κάθε συζήτηση για τη διαμόρφωση της πρότασης για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου». Επιπλέον, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν την άσκηση πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία Υποδομών και Δικαιοσύνης, «με στόχο την υλοποίηση του έργου ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο».
Για τα σχέδια στρατιωτικής βάσης – Επερώτηση με πρωτοβουλία Χ. Μαμουλάκη
Τον κίνδυνο μετατροπής της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” σε στρατιωτική βάση, αντί για αναπτυξιακό κέντρο προσανατολισμένο να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύει με ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 16 ακόμη βουλευτών, μεταξύ των οποίων οι Σωκράτης Βαρδάκης και Μανόλης Θραψανιώτης.
«Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να αρνείται να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ – και την οποία έχουμε ζητήσει με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεται να μετατρέψει την έκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου σε βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μια στρατιωτική εγκατάσταση με πυκνή, καθημερινή δραστηριότητα, μέσα σε κατοικημένη περιοχή», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα επιχειρησιακής αναβάθμισης του ελληνικού Στρατού στο νησί, η παραπάνω είδηση αποτελεί αρνητική εξέλιξη στην προοπτική πολεοδομικής αποσυμφόρησης του Ηρακλείου και τον μετασχηματισμού του σε μια σύγχρονη, βιώσιμη και πράσινη πόλη. Ταυτόχρονα, δεσμεύει μια πολύ σημαντική έκταση και, ενδεχομένως, μια τέτοια εξέλιξη να αποτελεί παραβίαση της σύμβασης χρηματοδότησης του αεροδρομίου Καστελίου, μέσω την ΕΤΕπ».
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Η ελληνική Πολιτεία αναλάμβανε την υποχρέωση να προωθήσει την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ηρακλείου με στόχο να συμβάλει στη διεύρυνση των χώρων πρασίνου, των ελεύθερων χώρων και εν γένει να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εγκατάλειψης. Απαντώντας μάλιστα στις επανειλημμένες επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει υπόψη τις προτεραιότητες της κοινωνίας της Νέας Αλικαρνασσού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μορφή και το μοντέλο της αξιοποίησης που θα επιλεγεί. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας “Τα Νέα” που αναπαράχθηκαν και από τον τοπικό Τύπο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εγκατάσταση βάσης στρατιωτικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στην εν λόγω περιοχή».
Γι’ αυτό και ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει απαντήσεις από τον υπουργό σχετικά με το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να χωροθετήσει βάση ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην έκταση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, καθώς και εάν αυτό συνιστά, κατά την κυβέρνηση, παραβίαση των όρων της σύμβασης με την ΕΤΕπ σχετικά με τη χρηματοδότηση του αεροδρομίου Καστελίου.
«Η μετεγκατάσταση του αεροδρομίου Ηρακλείου δεν κρίθηκε σκόπιμη μόνο εξαιτίας της αδυναμίας επέκτασης και αναβάθμισής του, αλλά πολύ περισσότερο για λόγους περιβαλλοντικούς και υγείας/ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” βρίσκεται στην καρδιά του πολεοδομικού ιστού της πόλης του Ηρακλείου και, αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε να χωροθετήσει μια υπερσύγχρονη στρατιωτική εγκατάσταση με καθημερινή δραστηριότητα μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα επιχειρησιακής αναβάθμισης του ελληνικού Στρατού Ξηράς στο νησί, η παραπάνω είδηση θα αποτελούσε μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την προοπτική πολεοδομικής αποσυμφόρησης της πόλης του Ηρακλείου και τον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη βιώσιμη και πράσινη πόλη. Τέλος, είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε, δυνάμει, και παραβίαση της αναβλητικής αίρεσης της ίδιας της σύμβασης χρηματοδότησης του αεροδρομίου Καστελίου με την ΕΤΕπ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επερώτηση, που καταλήγει με τα εξής ερωτήματα:
«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος υπουργός:
Προτίθεται η κυβέρνηση να χωροθετήσει βάση ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς στην έκταση του πρώην αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” στο Ηράκλειο της Κρήτης;
Προτίθεται η κυβέρνηση να χωροθετήσει βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” στο Ηράκλειο της Κρήτης;
Συνιστά, κατά την κυβέρνηση, παραβίαση των όρων της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχετικά με τη χρηματοδότηση του αεροδρομίου Καστελίου, η δημιουργία εν γένει στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”;».
Ενιαία γραμμή – «Να προχωρήσει αυτόνομα το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου»
Ενδιαφέρον είχε, την ίδια ώρα, η χθεσινή ευρεία σύσκεψη και για το έτερο σημαντικό θέμα της πόλης που τέθηκε αναλυτικά επί τάπητος, δηλαδή την “πονεμένη” υπόθεση ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου στο οικόπεδο που έχει δεσμευτεί εδώ και πολλά χρόνια για τον σκοπό αυτό, επί της παραλιακής λεωφόρου.
Κι εδώ όλοι οι τοπικοί φορείς, Δήμος Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης, βουλευτές, Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήρια, κ.τ.λ., εμφανίστηκαν σε ενιαία, συντονισμένη γραμμή. Διαμήνυσαν εν προκειμένω ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου από τα άλλα δύο έργα δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο-Χανιά με τα οποία προωθείται προς υλοποίηση “πακέτο”, και να προχωρήσει αυτόνομα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εμπλοκές και εμπόδια με το ιδιοκτησιακό, όπως συμβαίνει π.χ. στα Χανιά, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να έχουν συμπαρασύρει και το μέγαρο του Ηρακλείου.
Αναδημοσίευση από το neakriti.gr