Το πιο παράλογο και επικίνδυνο έργο της σύγχρονης Ελλάδας. Η κατασκευή νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου αποτελεί μια καταστροφική επιλογή για το περιβάλλον αλλά και για την τοπική οικονομία καθώς συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια και στο κόστος μετάβασης από και προς τον αερολιμένα.

Αποτελεί ταφόπλακα για την αγροτική παραγωγή στην εύφορη Πεδιάδα Ηρακλείου, όπου παράγεται ένα από τα πιο ποιοτικά ελαιόλαδα όλου του κόσμου. Συνολικά 200.000 δέντρα κόβονται και τα υπόλοιπα θα μολύνονται από την κηροζίνη και του αέριους ρύπους.

Ενα ολόκληρο αγροτικό οικοσύστημα μετατρέπεται σε βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση με τεράστια επιβάρυνση για τους κατοίκους και όλη την παραγωγική αλυσίδα. Πρόκειται για ένα έργο επικίνδυνο αφού κατασκευάζεται σε μια περιοχή με καθημερινά φαινόμενα πάχνης ειδικά της πρωϊνές ώρες, δίπλα στον ορεινό όγκο των Λασιθιώτικων Ορέων, κάτι που συνεπάγεται μεγάλες αναταράξεις στην προσαπογείωση, ένα έργο για το οποίο δεν παρουσιάστηκαν ποτέ μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Υπάρχει λύση

Την ίδια στιγμή το Ηράκλειο έχει αεροδρόμιο, δίπλα στη θάλασσα και σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Που μπορεί να επεκταθεί και να λειτουργήσει με ασφάλεια και με εξάλειψη του θορύβου για τους κατοίκους της Νέας Αλικαρνασσού. Κι όμως ετοιμάζεται η εκποίηση του παραλιακού φιλέτου, πιθανότατα στους ίδιους εργολάβους με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου «Ελληνικού» προς όφελος των ιδιωτών και όχι της τοπικής κοινωνίας.

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας έχει επισημάνει εδώ και 20 χρόνια, σε όλες τις κυβερνήσεις τους κινδύνους από την κατασκευή του αεροδρομίου χωρίς ποτέ να δεχτούν να συζητήσουν σοβαρά τα επιχειρήματά μας.

Παραγωγή βίντεο: Πρωτοβουλία για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας
Επιμέλεια: Μάριος Διονέλλης

Το διπλό έγκλημα του νέου αεροδρομίου (Καστέλλι – Αλικαρνασσός)
30+1 λόγοι κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι
Αρέσει σε %d bloggers: